You are currently viewing TRENDOVI FRIZURA, DIREKTNO S MODNIH PISTI

TRENDOVI FRIZURA, DIREKTNO S MODNIH PISTI

Ako za jesen 2019. godine tražite inspiraciju za nove trend frizure, potražite je na modnim pistama. Jer tu se i dalje mogu naći najuzbudljiviji look-ovi. Nose se: pixie cut, cropped bob, romantične lokne i ultra duga kosa poput Zlatokose. Uz to idu svjetlucavi dodaci.

Kratko, kraće, pixie-cut

Da kratka kosa može izgledati izrazito ženstveno, u prošlosti su nam dokazale zvijezde poput Michelle Williams ili Emme Watson. I za imena Dior, Missoni, Vivienne Westwood, Chloé i Armani ove godine na modne piste izlaze atraktivni modeli sa trendi kratkim frizurama. Kako bi i vaša kratka frizura privukla sve poglede, neophodan je pravi rez. On je individualan i zavisi od oblika glave. „Za nježne i ljupke žene stvorene su pixie ultra kratke frizure“, kaže kvalitativna trenerica Yvonne Scheibelreiter. „Visokim damama obično bolje stoje paž varijante.“

Savjet za look: Razdeljak će učiniti da vaša kratka frizura izgleda elegantnije. Za isto se pomoću svjetlucavog spreja kosa uredno frizira u stranu. A uz to savršeno odgovara dramatični make up očiju sa ultra dugim trepavicama ili jarkocrvene usne.

Paž je za zapažanje

U sezoni jesen/zima paž frizure bit će i dalje tema. Pored klasičnih paž frizura do brade i dugog paža do ramena, ove godine su se na modnim pistama mogle vidjeti i kraće interpretacije, kao na primjer kod imena Blumarine ili Matty Bovan. „Paž frizure sa šiškama trenutno su veliki trend“, kaže Yvonne Scheiblreiter, „jednako kao i stepenaste ili uvijene varijante. Važno je spomenuti i elegantnu varijantu, koja se oblikuje peglom ili se za više pokretljivosti fenira okruglom četkom – i dalje jedna među omiljenim frizurama.“

Savjet za look: Kratke šiške i lokne nužno ne isključuju jedno drugo. Ako želite kombinovati trendove, šiške ostavite ravne, a ostatak kose uvijte figarom.

Romantične lokne

Stajling imena Rodarte, Fashion East and Co. ove godine zavrtio je sve umove: valovite frizure, prirodne lokne i sitne loknice u punom sjaju. Šta im je zajedničko? Sada se posebno romantično interpretiraju i kombinuju se s ukosnicama, trakicama i cvjetovima. „Ako imate prirodne lokne, izbjegavajte četke za kosu i priuštite kosi dosta hidratacije“, savjetuje Yvonne Scheibelreiter. „Ravnoj kosi možete „pripomoći“ figarom ili laganim mini valom.“ Danas mini val dosta manje šteti kosi nego prije.

Savjet za look: Prirodne lokne savršeno se suše na zraku uz mus za stilizovanje. Alternativu nude „Stop and Blow Dry“ metode: Za isto se koristi posebni produžetak za fen. Obratite pažnju da prije stavljanja i vađenja kose iz produžetka ugasite fen.

Ultra duga kosa poput Zlatokose

Na modnoj pisti (Prada, R13 ili Miu Miu), na crvenom tepihu ili na Instagramu: Trenutno sve poglede privlače XXL duga kosa. Kako bi i vaša kosa dostigla tu dužinu neophodna je intenzivna hidratacija koja njeguje oštećene vrhove – ali i dosta strpljenja. S obzirom da kosa mjesečno u prosjeku naraste 1 – 1,5 cm, potrebne su godine strpljenja kako bi kosa dostigla dužinu struka. Za nestrpljive tu su Clip-in ekstenzije, kako objašnjava Yvonne Scheibelreiter: „One će za tren oka vašu kosu učiniti party frizurom.“ Za dugotrajno dugu kosu preporučuju se pramenovi s bondingom koje i do godinu dana ostaju u kosi ili tapeovi koji se mijenjaju svako par sedmica.

Savjet za look: Kako biste za svoju dugu kosu postigli grunge look, nanesite Leave-in regenerator u donju polovinu kose. Za pokretnost posegnite za figarom.

Svjetlucavi dodaci

Ove godine Versace, Chanel i Balmain zasvjetlucali su na modnim pistama. Od svjetlucavih trakica za kosu preko upadnih logo ukosnica pa sve do mrežica i lanaca – sve je dozvoljeno. Najbolje kod ovog trenda: Moguć je kako na kratkoj tako i na dugoj kosi.

Savjet za look: Uredni repovi privući će pažnju uz satenske trake za kosu. Ako dodatno želite privući pažnju, ispletite male pletenice i pričvrstite ih srebrenim ukosnicama. Sve skupa pričvrstite gumicom za kosu u rep, a gumicu prekrijte lancem.

Power boje za jesen i zimu

Jesen će biti šarena! Pored pastelnih boja i šarenih clip-in ekstenzija kao kod Mary Katrantzou, Sies Marjan ili Saint Laurenta, ponovo će zablistati jarke boje: „U trend boje 2019. godine ubrajaju se crvene nijanse poput boje trešnje ili cigle kao i ljubičaste nijanse“, otkriva Yvonne Scheibelreiter. „Pritom jedna boja može prelaziti u drugu.“ Za posebno harmonične prelaze koristi se painting metoda, nježni prelazi do izražaja će doći uz Soft Ombré metodu ili, jednostavno rečeno, uz ombre.

Savjet za look: Jarke boje zahtijevaju intenzivnu njegu. Regeneratori za obojenu kosu zaduženi su za dugotrajniji intenzitet obojene kose.