You are currently viewing SVE O TRETMANU ZA KOSU KOJEG OBOŽAVAJU ZVIJEZDE!

SVE O TRETMANU ZA KOSU KOJEG OBOŽAVAJU ZVIJEZDE!

Sve o tretmanu za kosu kojeg obožavaju zvijezde!

Sigurno ste već čuli za Olaplex, čudotvorni tretman koji obnavlja i najoštećeniju kosu. Obožavaju ga zvijezde diljem svijeta, ali i obične žene kojima je kosa jednostavno izgubila sjaj i podatnu teksturu. Sve o njemu otkrila nam je Vesna Gašparić.

“Olaplex je multiplikator kemijskih veza koji pomaže obnoviti kosu, a istovremeno sprječava nastajanje novih oštećenja prilikom kemijskih procesa poput bojanja ili posvjetljivanja kose”, objašnjava Vesna Gašparić. Kaže kako je dovoljno prisjetiti se osnova kemije koje kažu da je kosa u svojoj osnovi bjelančevina, napravljena od dugih niti izrađenih od aminokiselina. Lanci aminokiselina se isprepliću i kosi daju čvrstoću, a povezani su disulfidnim vezama. Kada se kosa oštećuje, veze se kidaju.

Kosa prije i nakon tretmanaKosa prije i nakon tretmana   

“Suha, uništena i ispucala kosa je zapravo kosa kod koje su uništene upravo takve veze. Kvalitetu kose neprestano narušavamo kemijskim (bojanjem i izbjeljivanjem), termičkim (fenom, peglom, figarom…) i mehaničkim (češljanjem) procesima pri čemu dolazi do pucanja dvostrukih disulfidnih veza. Međutim, pozitivna stvar cijeloj priči je što ti isti atomi sumpora ostaju u kosi i „čekaju“ da ih se ponovo „spoji“”, ističe Vesna. Olaplex tretman, tako pronalazi ‘osamljene’ atome sumpora i pomaže im da se povežu, pa se po prvi puta može govoriti o obnovi kose na molekularnoj razini.

“Olaplex se može koristiti na dva načina; kao samostalan tretman za dubinsku obnovu kose ili se dodaje u boju i posvjetljivača (popularni „blajh“) kako bi se kosa zaštitila od oštećenja uslijed kemijskih procesa. Dosada se pokazao kompatibilan sa svim vrstama boja i svim kolorističkim proizvodim dostupnima na svjetskom tržištu, kaže naša sugovornica.

Kosu može oštetiti i češljanje Kosu može oštetiti i češljanje   

Formula Olaplexa je, naravno, poslovna tajna, ali mogu se podijeliti u tri skupine. Prva je ‘No.1 Bond Multipler – tekući koncentrat žute boje koji se dodaje u sve vrste boja, preljeva i izbjeljivača te se koristi i kao prvi korak u Olaplex tretmanu. ‘No.2 Bond Perfector’ je bijele boje i kremaste konzistencije. Sadrži istu djelatnu tvar kao i No.1, ali u nižoj koncentraciji. ‘No.3 Hair Perfector’ je jedini proizvod iz Olaplex asortimana koji klijenti mogu kupiti i koristi za doma.

Olaplex štiti kosu od blajhanja

“Tretman se koristi prije kolorističkih zahvata na kompromitiranoj kosi iznimno loše strukture, na prirodnoj kosi koja je uništena uslijed termičkog stresa (recimo zbog prečestog peglanja) ili na sijedima jer nakon tretmana one postaju mekše i podatnije, a pogodan je i za djecu. U suštini, pogodan je zapravo za sve koji žele obnoviti svoju kosu”, objašnjava Vesna i dodaje da se tretman sastoji od dva koraka. Prvo se na kosu nanosi No.1 prema propisanoj recepturi i ostavlja se da djeluje 5 min. Zatim se na kosu aplicira No.2 koji djeluje 10-20 min. Oba proizvoda djeluju u sinergiji i jedan se zapravo ne može koristi bez drugoga. Važno je i napomenuti kako Olaplex nije regenerator i nije proteinski tretman. Na kraju stilist normalno pere kosu sa šamponom i stavlja regenerator.

“Zanimljivo je da se Olaplex tretman može kombinirati i s Keratinskim tretmanom jer Olaplex oporavlja kosu „iznutra“, a proteinski tretmani „izvana“  tako da zajedno daju još bolje rezultate. Omogućavamo obnovu kose kao nikada prije. Kosa postaje čvršća, mekša, sjajnija te naravno zdrava i lijepa”, kaže Vesna.

Tretman se može raditi na kosi koja nije tretirana bojomTretman se može raditi na kosi koja nije tretirana bojom   

Olaplex se može koristiti i kao dio bojanja kose, jer se može dodavati u sve vrste trajnih i polutrajnih boja. Na taj način sprječavaju se nova oštećenja, ali se i zacjeljuju stara. Vesna napominje kako sam tretman ne mijenja boju kose, nego samo vlas postaje zdravija i čvršća, a samim time bolje prihvaća pigmente iz boja za kosu.

“Koristi i s posvjetljivačima što omogućuje stilistima da koriste intenzivnije i agresivnije postupke (veći postotak razvijača) kako bi se kosa posvijetlila kao nikada prije, a da pri tome ne dođe da razaranja i uništavanja strukture vlasi. Zato je moguće postići jako svijetle platinaste nijanse bez žutih tonova i najvažnije, bez štete na kosi. Blajhanje kose napokon može prestati biti bauk jer više nije nagori neprijatelj vaše kose, rekla je Vesna.

Ovaj tretman može umanjiti oštećenja nastala uporabom toplineOvaj tretman može umanjiti oštećenja nastala uporabom topline   

Ovaj tretman mogao bi privući mnoge crnke da napokon postanu plavuše, ali Vesna kaže kako je važno biti objektivan. Iako nije nemoguće posvijetliti kosu i ostaviti je zdravom koristeći ovaj tretman, o čemu najbolje svjedoče poznati frizeri Guy Tang i Tracey Cunningham, treba imati na umu kako je takav proces mukotrpan, dugotrajan, traži veliki angažman, kako frizera i njegovog tima, tako i klijentice te na kraju krajeva i mnogo košta.

Iako je Olaplex promijenio frizersku struku iz temelja, to ne znači da je svemoguć te da kosa ostaje netaknuta. On samo omogućuje da odemo korak dalje u željenim promjenama. Naša kosa se pod utjecajem kemikalija koje se koriste prilikom bojanja i dalje mijenja, pa Olaplex predstavlja neku vrstu osiguranja za kosu.

Ponekad je potrebno i nekoliko tretmanaPonekad je potrebno i nekoliko tretmana   

“To je najbolje osiguranje koje postoji na svijetu, ali isto kao kada osigurate auto: ne znači da ćete se odmah zabiti najvećom brzinom u prvi stup. Tako se i Olaplex mora koristiti razumno i „sa zrnom soli“. Ako je kosa zaista u iznimno lošem stanju, ponekad je prethodno potrebno napraviti i nekoliko tretmana da bi kosa obnovila i ojačala. Tek tada je sigurno upustiti se posvjetljivanje”, napominje Vesna.

“Ako ste kosu uništavali godinama, ne možete očekivati da će jedan tretman zauvijek riješiti sve vaše probleme. Kao što je potrebno vrijeme da izgubite kile koje ste godinama skupljali, tako je potrebno vrijeme da se obnovi kosa. Već jedan tretman će dati izvrsne rezultate i klijenti stvarno ostanu zapanjeni sa svojom „novom“ kosom, ali ako ne nastavite pravilno njegovati kosu ne možete niti očekivati da će vaša kosa zauvijek biti savršeno zdrava, sjajna i čvrsta.Ako dolazite jednom godišnje kod frizera i jednom napravite tretman, a ostatak godine sustavno uništavate kosu, nemojte očekivati niti da će uz Olaplex imate prekrasnu Hollywoodsku kosu poput zvijezda A-liste”, iskrena je Vesna.

Kosu treba njegovati i kod kućeKosu treba njegovati i kod kuće   

Važno je napomenuti kako se radi o proizvodima i tretmanu koji je isključivo namijenjen profesionalnoj uporabi u frizerskim salonima (poput Frizerskog salon Di), a potrebno ga je obnavljati svakih 6 tjedana. Iznimka je No.3. Hair Perfector koji se može kupiti za kućnu uporabu kako bi se reaktivirali aktivni sastojci.

Beauty

IN frizure

Autor: Borina Kopčić