You are currently viewing Kako napraviti punđu za svaku priliku?

Kako napraviti punđu za svaku priliku?

unđa je višefunkcionalna frizura koja se može nositi bilo kad i bilo gdje, kako kod kućnih aktivnosti ili odmaranja, za vrijeme rekreacije i treninga, tako i tijekom uobičajenog radnog dana u školi ili na poslu, a brzo može postati i elegantna frizura za večernje izlaske.

Naučite kako napraviti različite vrste punđi za različite prilike u nekoliko koraka!

Jednostavna punđa

Ovo je frizura za koju je potrebno nekoliko desetaka sekundi, a toliko je popularna da ju susrećemo svakodnevno. Jednostavna punđa složi se u nekoliko sekundioslobađa lice kose pa ju volimo nositi za vrijeme posla kako nas kosa ne bi ometala, a za vrijeme kuhanja spriječit će nakupljanje mirisa i prljanje kose.

klasicna_pundja
 1. Začešljate kosu prema nazad. Kosu povežite gumicom u čvrst rep. Ako imate vrlo gustu i čvrstu kosu, osigurajte rep ukosnicama.
 2. Uhvatite kosu za vrh repa i motajte ju oko svoje osi dok ne bude čvrsta poput užeta. Zatim takav rep omotajte oko gumice dok ne dobijete kružni oblik punđe. Vrhove repa uvucite ispod punđe.
 3. Osigurajte punđu ukosnicama tako što ćete njima zahvatiti dio kose unutar punđe i dio izvan nje, a potom ukosnice učvrstiti ispod punđe. Ako želite spriječiti kraće i tanke vlasi da strše iz kose, začešljajte ih i učvrstite lakom za kosu.
klasicnapundja

Velika punđa pomoću umetka

bun_donut

Ovo je jednostavna frizura nekad se pravila pomoću umotane čarape, a danas postoje posebni umeci ili spužve, zvani “krafne” za kosu, koji pomažu jednostavnoj punđi dodati volumen što kosi daje bujnost, a frizuri eleganciju. Umetci za kosu dolaze u različitim veličinama i bojama tako da svatko može odabrati najprikladniji.

Za ovu frizuru bit će vam potrebna četka, gumice za kosu, lak za kosu, ukosnice (najbolje spiralne) te naravno, umetak, odnosno “krafna” za kosu.

 1. Začešljajte kosu unazad, a potom ju svežite u čvrsti rep, visoki ili niski, ovisno gdje želite da punđa stoji.
 2. Rep provucite kroz umetak skroz do tjemena kose.
 3. Umetak prekrijte kosom iz repa tako da ne bude vidljiv i osigurajte ukosnicama.
 4. Vrhovima preostale kose iz repa okružite umetak i zataknite ih ispod punđe te učvrstite ukosnicama.
 5. Punđu nalakirajte kako bi ostala čitava tijekom cijelog dana.

Razbarušena punđa

Razbarušena punđa odličan je način da kosu uklonite s lica, a istovremeno joj ne oduzmete živahnost i pokretnost. Djeluje prirodno i zaigrano, a opet nenametljivo i može se izvesti već od kose srednje dužine.  Odlična je za žene strožih crta lica jer će im dati mekoću, posebno ako se izdvoji nekoliko valovitih pramenova koji će padati uz lice.

Punđu možete učiniti ležernom već ako ju kosu malo otpustite od tjemena, a iz same punđe prstima izdvojite nekoliko pramenova za željeni dojam razbarušenosti.

Ako niste stigle oprati kosu, ova frizura je idealna jer uz samo malo šampona za suho pranje kose izgleda čak bolje nego na svježe opranoj kosi. U video uratku ispod pogledajte kako napraviti 6 različitih razbarušenih punđi.

Niska punđa

Nisku punđu mnogi asociraju s nekim prošlim vremenima kada je elegancija bila najvažnija osobina stila, zbog čega je često bila viđena na ženama iz visokog društva. Eva Perón, prva dama Argentine i aktivistkinja za prava žena, toliko je često vezala kosu u nisku punđu da je danas jedan njezin oblik i zove “punđa evita” (eng. evita bun).

evita

Niska punđa odgovara svim tipovima lica, a naročito osobama okruglog lica jer će ga vizualno izdužiti. Moguće ju je napraviti kao jednostavnu punđu položenu otprilike u ravnini ušiju, a ako se osjećate kreativnije, možete se poigrati i s nešto zahtjevnijim frizurama.

 1. Kosu povežite u niski rep, a gumicu spustite centimetar od površine glave.
 2. Rep zavrnite prema gore i provucite ga ispod gumice te blago stegnite.
 3. Postupak ponavljajte dok čitav rep nije omotan oko gumice, a vrhove potom zataknite unutar punđe.
 4. Ako je potrebno, punđu učvrstite ukosnicama i lakom za kosu.
punđa

Punđa sa strane

Ova frizura odličan je izbor za osobe srcolikog lica, koje imaju nešto šire čelo od čeljusti. Punđa smještena s jedne strane glave vizualno će uravnotežiti odnose između gornje i donje polovice lica. 

Ova asimetrična punđa odličan je način za osvježavanje svakodnevne frizure, a može biti stroga i začešljana, ili razbarušena i romantična za opuštenije prilike. 

pundja_sa_strane

Kako napraviti brzu, a glamuroznu punđu sa strane pogledajte u sljedećem videu. Frizuru ćete dodatno naglasiti ako nekoliko pramenova prije uvlačenja u punđu ispletete u tanje pletenice.

I na kraju, ne zaboravite da svaku punđu možete u trenutku prilagoditi svome stilu uz malu pomoć ukrasa za kosu.

Izvor: krenizdravo.hr