You are currently viewing zašto Indijke imaju prekrasnu kosu

zašto Indijke imaju prekrasnu kosu

Indijke su poznate po lijepoj, dugoj, zdravoj i sjajnoj kosi. Jedan od prepoznatljivih simbola indijske, ženske ljepote je kosa, koju žene tradicionalno vežu u pletenicu, za posebne prilike u kosu uvezuju ukrasne lančiće i vrpce.

Prvo što ćete primijetiti kada dođete u Indiju jesu žene u odjeći veselih boja, s dugom kosom uvezanom u pletenicu, a njihovu ljepotu dodatno ističe prelijepi nakit (mnogobrojne narukvice, prstenje, teške naušnice i ogrlice, ukras na sredini čela ili mantika, crvena točka na sredini čela, nanogvice te prstenje na nožnim prstima). Kosa koja se danas koristi širom svijeta, za nadogradnju, dolazi upravo iz Indije.

U čemu je tajna njihove zdrave, duge i lijepe kose?

Indijke ne koriste (ili vrlo rijetko koriste)sušilo za kosu. Budući da je u većinskom dijelu Indije sunčano vrijeme  tijekom čitave godine, a u zimskim mjesecima temperaturane pada ispod nule, niti pada snijeg, Indijke kosu suše prirodno, na suncu.

Većina tradicionalnih žena u Indiji boji kosu henom ili kanom (prirodna, biljna boja za kosu). Kana ne oštećuje kosu, već naprotiv, njeguje kosu, dajući joj sjaj,  te jača korijen kose, za razliku od industrijskih boja za kosu.

Više o kani možete pročitati u sljedećem članku “Kana (hena) – zdravo i prirodno sredstvo za bojenje kose i tetoviranje.”.

Budući da je u Indiji prehrana uglavnom vegetarijanska, Indijke prehranom unose obilje vitamina i minerala, koji su neophodni za zdravlje kose. Indijska prehrana je bazirana na obilju raznovrsnog voća i povrća, kao i cjelovitim žitaricama (u Indiji se kruh se  od integralnog pšeničnog brašna, bijelo brašno nije popularno).

Indijke za njegu kose ne koriste regeneratore, sredstva za njegu ispucalih vrhova,  medicinske šampone, emulzije, kapsule…

Kako Indijke njeguju kosu?

Osnovno sredstvo za njegu kose u Indiji je ulje za kosu. Nakon svakog pranja kose, nanosi se ulje za kosu, koje njeguje kosu i korijen kose.

Najpopularnija ulja za kosu su:

kokosovo-ulje-tekuce

Ova ulja njeguju kosu, dajući joj sjaj, obogaćuju korijen i pružaju prirodnu zaštitu od sunca. Za intenzivnu njegu, ulje za kosu nanosi se ujutro i ostavlja da djeluje tijekom dana.

Maslinovo ulje također je odlično sredstvo za njegu kose, a dostupno je i u našim krajevima, po povoljnoj cijeni.

Bademovo ulje i ulje od kokosa također su dostupni u bolje opremljenim trgovinama (ukoliko vam treba intenzivnija njega kose). Uz dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja od ruže, jasmina ili lavande, vaša kosa će divno mirisati.

Više informacija o maslinovom ulju možete pročitati u članku: “Maslinovo ulje blagotvorno djeluje na kosu”.

Ako želite dati sjaj kosi, ili kao dio svakodnevne njege kose, nakon pranja kose umasirajte desetak kapi ulja (protrljanog između dlanova). Ukoliko želite intenzivnu njegu kose, umasirajte bogatu količinu ulja na korijen kose i na vlasi i ostavite na kosi preko dana, a zatim isperite.