You are currently viewing Sve što trebate znati o oblikovanju i njegovanju pletenica

Sve što trebate znati o oblikovanju i njegovanju pletenica

Nosite li (trajne) pletenice? Čestitamo na odabiru vrlo moderne, vrlo praktične frizure! Od oblikovanja do njege: donosimo sve što trebate znati o pletenicama

Žena s pletenicama na jednoj strani glave
Napola ispletena: u ovoj modernoj frizuri ispleten je samo dio kose.

Frizura koja vas rješava problema „dana loše frizure“? Trajne pletenice – govorimo o četvrtastim pletenicama i pletenicama uz glavu – koje održavaju vašu kosu urednom u svako doba dana (ili noći). U tim frizurama kosa je ispletena u više pletenica. Debljina pletenice ovisi o gustoći vaše prirodne kose. Za početak, kosa bi trebala biti barem 5-10 centimetara duga. Kako bi pletenice izgledale duže i gušće, možete u njih uplesti umjetnu kosu. Pletenice mogu trajati nekoliko mjeseci – naravno, ako ih isplete vješti frizer. Za trajne je pletenice potrebno više predanosti, to nije samo isprobavanje trendi pletene frizure. Pitate se: kako ih njegovati? I to je ključno! Slijedi detaljni vodič kako održavati ovu frizuru.

Odgovarajuća njega za vaše pletenice

Prvo dobra vijest: održavanje pletenica nije teško. One se lako čiste i vrlo su praktične za one koje vole brzo oblikovanje frizure. Pratite ove savjete i njega pletenica neće biti tlaka.

  1. Pranje pletenica: ispletenu kosu dovoljno je oprati jednom tjedno. Tako ćete izbjeći izlaganje pletenica nepotrebnom trljanju i duže će vrijeme ostati uredne i izgledati svježe. Savjet: koristite proziran šampon. On neće ostaviti vidljive ostatke u kosi. Šampon je najlakše rasporediti po kosi tako da pritišćete pletenice jednu uz drugu. Na kraju, temeljito isperite kosu.

  2. Sušenje pletenica: prvo istisnite vodu iz kose. Zatim omotajte veliki ručnik oko glave. Pričekajte pet do deset minuta (sad bi pletenice trebale prestati kapati – ručnik je upio većinu vode). Ostavite da se kosa posuši na zraku, ako imate vremena. Ako želite ubrzati sušenje, možete nježno sušilom posušiti korijen. Nanesite proizvod za zaštitu od topline prije sušenja kose sušilom.

  3. Njega vlasišta: kad prvi put ispletete kosu, možete osjetiti zatezanje i svrbež vlasišta. To je zato što se vlasište prilagođava napetosti pletenica. Savjet: napunite bočicu tonikom za kosu i prskajte na nadražena područja. Riješite se tog svrbeža!

  4. Dodatna njega pletenica: kako bi pletenice izgledale njegovano i hidrirano, redovito koristite regenerator koji se ne ispire. On je razvijen tako da ne ostavlja ostatke u kosi. Njegujte suhe vrhove povremenim nanošenjem nekoliko kapi ulja za kosu.

Napomena: isprva ćete osjećati krutost pletenica. No s vremenom i toplom vodom, one će omekšati.

600x800_women-braids-top-knot
Savršena svakodnevna frizura: Pletenice u punđi na vrhu glave.

Oblikovanje pletenica

Pletenice su vrlo jednostavne za održavanje – i vrlo raznolike. Kako ne biste upali u rutinu da ih stalno nosite „samo“ raspuštenima, evo nekoliko modernih pletenih frizura za vašu inspiraciju:

1) Punđa: za ovu frizuru skupite punu šaku pletenica, uvijte ih i učvrstite ukosnicama. Koliko ćete puta uviti pletenice, ovisi o dužini vaše kose. Što je punđa deblja i viša, to je frizura ekstravagantnija.

2) Stil irokez: ovdje su pletenice na vrhu glave oblikovane u nešto nalik kokotici, dok je kosa sa strane povučena čvrsto prema natrag i pričvršćena. Time se sprijeda dobiva dojam irokez frizure. Sjajno!

600x800_women-braids-irokese
Pleteni irokez izgleda još ekstravagantnije kad je obrijana kosa sa strane glave.

3) Svemirske punđice: isprobajte ih za djevojački izgled. Uvijte pletenice u dvije punđe, svaku s jedne strane glave. Oblikujte i treći punđu po sredini glave za još izraženiji svemirski izgled!

4) Pletene pletenice: možete isplesti pletenice u klasičnu pletenicu. Pletete pletenice (a ne raspuštenu kosu), koje pletenoj frizuri daju posebnost. Vijenac-pletenica izgleda prekrasno i ta je frizura sjajna za posebne prigode.

5) S obručem: stavite obruč na glavu da biste promijenili izgled. Kako bi se obruč istaknuo među pletenicama, odaberite onaj ukrašen cvijećem ili dragim kamenjem.

600x800_women-braids-space-buns
Slatko i moderno: pletenice oblikovane u svemirske punđice.

Savršena njega, poslije pletenica

Kad raspustite pletenice, opazit ćete da vam ispada više kose nego inače. Ne bojte se! Kosa inače prirodno otpada s vremenom. No ovdje su vlasi zarobljene u pletenicama i ne mogu otpasti. Pletenice ne oštećuju prirodnu kosu, no preporučuje se šišanje vrhova kad se kosa raspusti kako bi se potaknuo prirodan rast i kako bi kosa izgledala njegovano. Također redovito nanosite tretman za njegu kose, šampon i regenerator za revitalizaciju kose iz iste proizvodne linije.