You are currently viewing Stručnjaci razbijaju mitove o njezi kose

Stručnjaci razbijaju mitove o njezi kose

Svi želimo lijepu i sjajnu kosu, bila ona duga ili kratka. Postoji nekoliko uvjerenja kojih se uglavnom pridržavamo, a koji nisu baš toliko dobri zazdravlje kose.

Profesionalni frizeri su za Glamour otkrili kojih se mitova ne trebamo pridržavati. Jedan od njih je da je za kosu zdravije kada se suši prirodnim putem. Evo što sve savjetuju:

Mit 1: Trebali biste pustiti kosu da se suši prirodnim putem

Sušenje kose fenom oštećuje kosu pa je bolje da se osuši prirodnim putem. No, po mišljenju stručnjaka, ovako ćete napraviti više štete nego koristi. Kada je kosa mokra dugo vremena sklonija je oštećenjima i pucanju.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mokra kosa se zbog vode napuhuje, stvara pritisak na vlasi te one lakše pucaju. Uz to, kosa je znatno slabija kada je mokra. Dakle, ipak uzimamo fen i sušimo kosu.

Mit 2: Korištenje uređanja za oblikovanje kose uzrokuje oštećenja

Foto: Megan Lewis/Unsplash
Foto: Megan Lewis/Unsplash

Ovo nam zvuči nevjerojatno, no stručnjaci ističu da tretiranje kose na temperaturama ispod 185 stupnjeva vašoj kosi rade minimalnu štetu. Temperature veće od 185 stupnjeva će vam naštetiti te će se kosa oštetiti i ispucati.

Mit 3: Kosu valja prati svaki dan

Foto: Aleksander Fajtek/Unsplash
Foto: Aleksander Fajtek/Unsplash

Ok, ovoga smo bili svjesni i prije – ako perete kosu svakodnevno isušujete kosu i kožu tjemena, a s vlasi se ispiru prirodna ulja. Vrhovi lakše pucaju pa kosa izgleda beživotno i suho. Ako imate bojanu kosu, naravno da će se brže isprati.

Neki mitovi ipak su istiniti:

Sunce može oštetiti vašu kosu

Isto kao i kožu, sunce isušuje kosu, a vjerojatno nakon povratka s mora osjećate da je kosa oštećena i suha.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Vitamin D je dobar za kosu

Vitamin D potiče rast kose i čini je snažnijom. Tu nam sunce pomaže, no pripazite na jačinu sunčevih zraka. Stručnjaci savjetuju boravak vani kako bi koža upila vitamin D, a u svakoj ljekarni možete nabaviti i dodatke prehrani koji ga sadržavaju.

Možete popraviti oštećenu kosu

Iako je šišanje najbolje rješenje, stručnjaci ističu da se dobrim proizvodima kosi može povratiti snaga i sjaj. Maske za kosu i šamponi koji je jačaju dobar su izbor. Mnoge maske i tretmane možete napraviti i same – većina sastojaka nalazi se u kuhinji.