You are currently viewing Povijest muške frizure

Povijest muške frizure

ŠTO SE modnih stilova tiče, teško da ćete pronaći više “modnih zločina” od onih koji su počinjeni u osamdesetima, a jedan od najvećih svakako je bio zloglasna “fudbalerka” koja je poharala svijet i u određenoj se mjeri zadržala i danas. Štoviše, samo je pitanje vremena kad će se vratiti u velikom stilu.

I dok smo je mi zvali gotovo isključivo “fudbalerka”, u Americi je imala više naziva (bi-level, Kentucky waterfall, hockey hair i slično), ali najpopularniji naziv svakako je “mullet”. Premda je tijekom osamdesetih i devedesetih bila ogroman hit, frizura je doživjela nevjerojatan pad popularnosti i postala jedna od najomraženijih frizura u povijesti.

No povijest ove frizure seže dalje od osamdesetih i prve zapise o fudbalerki možete pronaći u Homerovoj “Ilijadi” u kojoj on opisuje pleme Abanti, kopljanike koji su nosili podrezane šiške s dugom kosom na stražnjem dijelu glave.

Postoji oduvijek i oduvijek je bila popularna (i omražena)

Što se pak Amerike tiče, o nazivu “mullet” dugo se nagađalo i zapravo nije postojao sve do 1994. kada su naziv popularizirali Beastie Boysi u svojoj pjesmi “Mullet Head”. Iako im Oxfordski rječnik pripisuje zasluge za ovu riječ, malo podrobnije istraživanje pokazalo je da je riječ postojala i prije te da su je članovi grupe samo popularizirali.

Povijesno gledano, fudbalerka je prije svega praktična frizura duge povijesti jer oni koji su je nosili tako su grijali vrat i držali ga suhim. Tako barem piše Alan Henderson koji je u svojoj knjizi “Mullet Madness” pisao upravo o ovoj frizuri. Ratnike koji su je nosili bilo je teže zgrabiti tijekom borbe i nisu imali problema s kosom koja im neprestano ulazi u oči. Također, kacige su im bolje pristajale zbog kratkog gornjeg dijela frizure.

S druge strane, mržnja prema frizuri također nije ništa novo.

U starom Rimu frizura se nazivala “hunskom” i furali su je uglavnom pripadnici skupine huligana od kojih su mnogi, nalik današnjim nogometnim navijačima, podržavali jednu od frakcija u tada popularnim utrkama kočija. Huligani su maltretirali građane noseći frizure tada najvećih neprijatelja Rima, opasnih nomadskih jahača koji su terorizirali carstvo i u konačnici utjecali na propast Rima.

“Kosu na glavama šišali bi kratko na čelu, a stražnji dio bio je jako i besmisleno dug”, pisao je bizantski povjesničar Prokopije u svojem djelu “Tajna povijest”. Uglavnom, namjena frizure je bila da šokira i prepadne, a čini se da je cilj postignut.

Fudbalerka šalje poruku

U kasnom 18. stoljeću frizuru je prigrlio Ben Franklin, ali njegov cilj nije bio šokirati, već na svoju stranu pridobiti Francuze kako bi financijski i diplomatski pomogli Americi u začecima nove nacije. Iako je bio kozmopolit i intelektualac, Franklin je prilagodio svoj imidž kako bi stvorio dojam grubog mudraca koji šokira francuski dvor svojom jednostavnom frizurom u vremenima kada su popularne bile raskošne perike. Uz to je nosio i jednostavna smeđa odijela tijekom susreta s kraljem iako je uobičajeno bilo nositi svilu i okititi se medaljama. Njegova ideja bila je promicati skromnost i jednakost, a ne priklanjanje razmetljivosti monarhista koji su gubili doticaj s običnim pukom. Pokazalo se da su njegove ideje i stil prigrlili i mnogi francuski revolucionari.

Otpor fudbalerkom pružali su i Indijanci. Primjerice, poglavica Joseph i pripadnici njegova plemena Nez Perce frizurom sličnom fudbalerki pružali su otpor misionarima koji su od njih tražili da prihvate urednije frizure tog vremena. Duga kosa predstavljala je tradiciju, a poglavica je tako pokazivao moć i politički otpor osvajačima koji su ih željeli iseliti iz njihove domovine.

Frizura otpora

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća fudbalerka je ponovno korištena s ciljem da se pošalje poruka, a učinio je to legendarni David Bowie koji je, stvarajući svoj androgini imidž za svoj alter ego, Ziggyja Stardusta, želio frizuru koja objedinjuje i muške (kratke) i ženske (duge) elemente. Načinom odijevanja i frizurom pomicao je granice onoga što je prihvatljivo po pitanju identiteta i rodnih normi.

Njegova se fudbalerka pojavila 1972., iste godine kada je na konferenciji za tisak izašao iz ormara i proglasio sebe i Loua Reeda glasnicima kulturnog propadanja: “Svako društvo koje dopušta ljudima poput Loua i mene da se razmašu je izgubljeno. Obojica smo zbunjeni, paranoični ljudi, hodajući neredi. Ako smo predvodnici bilo čega, to nešto nije nužno dobro.”

Njegov imidž poslije tog su kopirali mnogi, od glazbenika i glumaca do sportaša. Naravno, mnogi su se kasnije zbog toga posipali pepelom.

Iako je frizura bila izuzetno popularna među hokejašima, metalcima i kod nas nogometašima, fudbalerke su postale grozan kič i malo tko voli kad netko izvuče fotografije iz prošlosti.

Iran je 2010. zabranio frizuru zbog straha od širenja “zapadnjačke invazije”. Rezultat? Fudbalerka je, kao i uvijek, postala čin kulturnog bunta.