You are currently viewing NAJBOLJI SVJETSKI FRIZERI SAVJETUJU: NE PERITE KOSU SVAKI DAN!

NAJBOLJI SVJETSKI FRIZERI SAVJETUJU: NE PERITE KOSU SVAKI DAN!

Prema tvrdnjama poznatih svjetskih frizera, svakodnevno pranje kose nije dobro ako želite da ona bude lijepa, a najbolje je prati je na 3 do 4 dana.

Ako kosu perete svakog dana, odstranjujete ne samo prekomjernu, već i prirodnu masnoću koja je neophodna da bikorijen kose bio zdrav. Tjeme glave se isušuje, što dalje potiče žlijezde na pojačano lučenje masnoće i tako dolazi do kontraefekta – umjesto da bude lijepa i čista, kosa počinje sve brže i sve više da se masti.

Pravilan izbor preparata

Na današnjem tržištu mogu se pronaći šamponi prilagođeni različitim tipovima kose, ali pri njihovom odabiru moraju se uzeti u obzir sve osobine kose, pa je najbolje potražiti savjet od frizera ili prodavca šampona. Korištenjemneadekvatnog šampona može nastati veći problem od onog koji je već prisutan.

Vrste šampona

Nesmetano i sigurno se mogu koristiti jedino blagi šamponi, a u ovu grupu ubrajaju se: šamponi za revitalizaciju kose, šamponi za suhu kosu, šamponi za farbanu kosu, šamponi za volumen.

Ako Vam je potreban šampon za masnu kosu, nemojte ga upotrebljavati svakodnevno, naročito ako ste farbali kosu i ako su njeni krajevi oštećeni. Kada je riječ o kosi koja se previše masti samo u korijenu, ovakav šampon možete upotrebljavati kombinirajući ga s drugim, blažim šamponom koji mora biti prilagođen tipu vaše kose.

Ako imate problema s opadanjem kose i s pojavom peruti, onda se prije kupovine šampona obavezno posavjetujte s frizerom. Šampone protiv opadanja kose i šampone protiv peruti koristite samo dok je problem prisutan, a potom pređite na neki blaži šampon.

Pranje kose

Kada odaberete šampon preostaje vam još jedino pranje kose. Međutim, kako ne biste oštetili kosu i u samom procesu pranja pridržavajte se savjeta profesionalnih frizera. Pri pranju vodite računa da šampon bude ravnomjernonanesen i isprljan na čitavoj dužini kose – od korijena do krajeva. Kada ga utrljate, ostavite da djeluje nekoliko minuta, pa dobro isperite kosu.

Trljanje kose treba da bude lagano, jer agresivno trljanje i stvaranje velike pjene nema nikakvog efekta. Naprotiv, snažnim trljanjem oštećujete kosu i mrsite je, što nije dobro. Kada raščešljavate mokru zamršenu kosu, veoma lako dolazi do kidanja dlaka, čime se stvaraju oštećenja koja se pravilnim pranjem i češljanjem lako mogu izbjeći.

Dodatna njega i preparati

Kada završite s pranjem, kosu uvijte u peškir koji će upiti vodu. Nemojte je trljati peškirom jer tako uništavate prirodni zaštitni sloj koji se formira oko dlake. U dodiru s vodom dlake počinju da se otvaraju, pa ih je potrebno zatvoriti uz pomoć odgovarajuće maske, što će povratiti sjaj kose. Također, zatvaranjem kutikule dlaka se štiti od mnoštva štetnih utjecaja kojima se stalno izlaže, poput feniranja, sunčevih zraka, dima i prašine.

Ako želite da imate zdravu i lijepu kosu, pridržavajte se ovih savjeta najboljih frizera. To će ujedno biti i najbolja preventiva od nastanka raznih problema koji se veoma često javljaju ako se kosa ne održava i ne pere na adekvatan način.

Izvor