You are currently viewing MINIVAL – KULTNA FRIZURA OSAMDESETIH

MINIVAL – KULTNA FRIZURA OSAMDESETIH

 Gotovo svaka žena ima svoju priču o najpopularnijoj frizuri osamdesetih – minivalu. Zašto smo bili toliko opsjednuti njime i hoće li se ikada vratiti, otkrila nam je Vesna Gašparić iz salona Hair Concept.

“70-ih godina prošlog stoljeća trajna je doslovce zarazila cijeli svijet, kako žene tako i muški dio populacije. I filmski i glazbeni svijet također je poludio za trendom kovrčave kose. Zasigurno se sjećate stilova Davidea Bowieja, Meg Ryan, Cher, Jon Bon Jovija… nosili su ga svi, od hollywoodskih zvijezda do domaćica, a nisu mu odoljeli niti mnogi muškarci. Od 70-ih do 90-ih minival je bio neprikosnoveni vladar u svim frizerskim salonima”, prisjeća se Vesna Gašparić iz Hair Concepta.

 Madonnin lagani minival kopirale su žene diljem svijetaInstagramMadonnin lagani minival kopirale su žene diljem svijeta   

Minival je danas više urbana legenda nego popularna frizura. Dapače, teško je pronaći salone koji se uopće bave izradom ove frizure, ali se zato minival provlači kroz humoristične serije i komedije (npr. ‘Plavuša s Harvarda’). Iako nije pristajao svima, sve žene su ga željele nositi, a posebna pravila njege i manjak profesionalnih preparata na tržištu doveli su ga na zao glas.

Bradley Cooper nas je u 'Američkim varalicama' podsjetio da je ova frizura bila popularna i kod muškaraca@www.splash.comBradley Cooper nas je u ‘Američkim varalicama’ podsjetio da je ova frizura bila popularna i kod muškaraca   

Kako se radi minival?

Vesna objašnjava da kovrče nastaju slamanjem proteinskih mostova unutar dlake. Danas se koriste proizvodi s manjim udjelom tioglikola i bez amonijaka, ali i koji sadrže keratin, kolagen, svilene proteine ili aminokiseline. Na taj način moderni minival čuva teksturu i manje oštećuje kosu u usporedbi sa starijim metodama.

Trajna je znala trajno oštetiti kosuThinkstockTrajna je znala trajno oštetiti kosu   

“Definirajući spiralne kovrče sa srednjom debljinom uvijača  možemo dobiti savršenu kombinaciju senzualno-urbanog looka duge kose. Koristeći uvijače redoslijedom horizontalnog i okomitog dobit ćemo igru volumena između distanciranih i zavodljivih lokni, idealnih za kratku do polu dugu kosu. Tako se postiže voluminozni izgled s dozom nestašnosti. Za vrlo kreativne kombinacije možemo se poigrati s vrlo različitim debljinama i dužinama uvijača. Rezultat je slobodna živahna igra valova i kovrča”, naglašava Vesna dodavši kako je za dobar minival presudno znanje frizera, njegova educiranost na tom polju i poznavanje kvalitete kose, stoga nije neobično da mnogežene požale kada se daju u ruke neiskusnom frizeru ili nemaju dovoljno kvalitetnu kosu za takvo što.

Danas više volimo frizure koje možemo mijenjatiThinkstockDanas više volimo frizure koje možemo mijenjati   

Vesna ne preporučuje izvođenje minivala na bojanoj, blondiranoj i bijeljenoj kosi, a smatra i kako se on nikada neće u vratiti modu i postati hit kao što je bio nekad, bez obzira na sav tehnološki napredak.

“Žene su ipak te koje odlučuju i nisu još (ili opet) spremne to prihvatiti. Onda danas imaju mogućnost izbora. Zašto bi imale dugotrajan izgled kad svakog tjedan ili dana mogu izgledati drugačije? Frizure su procesi koji su aktualni zbog svoje upotrebljivosti, aktualnosti ili praktičnosti. Ako imate frizera koji vlada strukom i profesionalnim tretmanom, možete spojiti sve svoje želje s objektivnim mogućnostima i izgledati kako i kada vi to poželite.”

Izvor