Kako pravilno njegovati kosu u ljetnim mjesecima

Kako pravilno njegovati kosu u ljetnim mjesecima

Ljeti često zaboravimo koliko sunce može štetiti našoj kosi. Kosa je kao i koža izložena mnogim faktorima na koje ne možemo utjecati, ali njihov utjecaj možemo umanjiti i time očuvati našu kosu. Vrućina izvlači vlagu iz kose, vjetar je isušuje, morska sol čini lomljivom, a sunčeve zrake mijenjaju njezinu boju, ali uz pravilnu prevenciju i njegu očuvat ćete zdravlje i sjaj vaše kose.

Koristite ulja za kosu jer ona dubinski njeguju vlasište i daju potrebnu zaštitu, te sprječavaju nastanak prhuti i suhoće vlastišta. Prirodna ulja opskrbljuju kosu esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E. Možete koristiti i maslinovo ili bademovo ulje te njime dobro namazati vrhove, prekriti glavu plastičnom kapom i omotati toplim ručnikom, držati 30 minuta i nakon toga oprati kosu blagim šamponom.

Zaštitite kosu od sunca jer prevencija je pola zdravlja, a tijekom ljeta prije nego izađete van obavezno zaštitite kosu šeširom ili maramom. Ukoliko niste jedna od onih osoba koje nose šešire možete koristiti i preparate za zaštitu kose s UV-faktorom.

Ljeti izbjegavajte preparate za stiliziranje kose jer kemikalije iz laka za kosu, pjene i drugih teških preparata za stiliziranje može rezultirati iritacijom vlasištva. Osim teških preparata za stiliziranje preporuča se i izbjegavanje bojenja kose, a koristite li blajh pokušajte ga izbjegavati neposredno prije i tijekom ljetnih mjeseci kako vam kosa ne bi poprimila zelenu boju, te uz utjecaj morske soli i sunca dodatno isušila kosu.

Nemojte sušiti kosu fenom ili koristiti pegle i uvijače za kosu. Umjesto toga pustite kosu da se osuši prirodnim putem, dobro je nahranite i oblikujte kovrče prstima, a možete koristiti i marame i ukosnice ili isplesti pletenice te će vaša kosa time dobiti pravi ljetni izgled.

Isperite kosu nakon odlaska u more ili bazen jer morska sol i klor pravi su neprijatelji vaše kose. Kosu je potrebno i raščešljati s češljem sa širokim zubcima kako bi se izbjeglo lomljenje kose. Koristite maske za kosu s visokom koncentracijom bjelančevina, keratinom, ekstraktom pšenice i proteinima, a osim toga, danas, u svim drogerijama možete pronaći veliki izbor preparata za njegu kose poslije sunčanja.

Vaša kosa zahtjeva dodatnu pažnju po ljetnim vrućinama, a mi se nadamo da smo vam ovim malim savjetima potaknuli svijest da osim o zaštiti kože brinete i o zaštiti kose. More, sol i jako sunce učinit će vašu kosu naizgled ljepšom, no pogledate li malo bolje otkrit ćete koliko je zapravo suha i oštećena.

Izvor: stilueta.net