You are currently viewing Ispucale vrhove njegujte pravim šamponom, regeneratorom i češljem

Ispucale vrhove njegujte pravim šamponom, regeneratorom i češljem

Kosu šišajte svakih šest do osam tjedana, češljajte je od korijena do vrhova, koristite četke od prirodnih vlakana i šampone s odgovarajućim sastavom za vas.

Često češljanje, tretiranje kose kemikalijama i “grubo” pranje mogu oslabiti kosu. Pravilna njega i mali trikovi mogu pomoći da vaša kosa vrati živost i sjaj.

Najjednostavnije i najučinkovitije rješenje je svakako redovito šišanje kose. Stručnjaci preporučuju šišanje vrhova svakih šest do osam tjedana. Osim toga, između posjeta salonu vrhove možete održavati i kući. Kosu podijelite na pramenove i odrežete malo više od pola centimetara iznad ispucalih vrhova kako biste spriječili daljnje pucanje.

 | Author: Getty ImagesGETTY IMAGES

Pravila vrhova

Loša dnevna rutina je “glavni krivac” za ispucale vrhove. Nemarno ili pregrubo tretiranje kose samo pridonosi problemu. Osim pogrešne njege na kosu utječu i kemikalije u kupaonici i bazenima, minival, bojanje kose te neki šamponi i regeneratori koji nisu primjereni vašem tipu kose.

Kod farbanja, savjetujte se sa svojim frizerom i odaberite prirodne boje za kosu s minimalnim udjelom kemikalija. U bazenima i moru, kosu zaštitite regeneratorom koji se ne ispire, uljima za kosu ili kapom. Tvrda voda također može oštetiti kosu zato je najbolje da prokuhate vodu. Na taj način smanjit udio kamenca.

Pranje i sušenje kose

Ne odgovara svakom tipu kose isti šampon, ali ni regenerator. Za suhu kosu koristite regenerator bez alkohola, dok je za masnu najbolji onaj bez ulja, a isto vrijedi i za šampon.

Dok nanosite šampon nanesite ga samo na teme, a ostatak će prilikom šamponiranja poteći i na vrhove. Za regenerator vrijedi obrnuto. Njega nanosite samo od polovice kose, međutim nikako ne na teme jer će izgubiti volumen. Kosu isperite toplom ili hladnom vodom, a ne vrućom, kako bi zadržala vlagu. Dvije do tri puta mjesečno nahranite kosu hidrantnom maskama koje će joj povratiti potrebnu vlagu i vitamine.

Umjesto trljanja koje oštećuje kosu, pustite ručnik da lagano upije preostalu vlagu. Kosu sušite prirodnim putem, ako je to moguće, a sušilo za kosu izbjegavajte jer visoka temperatura oštećuje kosu.

 | Author: Getty ImagesGETTY IMAGES

Češljanje

Češljanje pomaže u širenju prirodnih ulja od korijena do vrhova. Međutim, pregrubo češljanje može oštetiti kosu, posebno vrhove koji su slabiji od ostatka kose. Za to vam je potrebna dobra četka za kosu koja treba biti napravljena od prirodnih materijala jer neće naelektrizirati kosu i oštetiti je. Okrugla četka je najbolja za sve tipove i dužine kose dok slaboj kosi koja se brzo mrsi najviše odgovara češalj sa širokim zupcima.

Kosu uvijek češljajte najprije od vrhova i lagano se krećite prema korijenu. Nikako nemojte krenuti od korijena jer će se kosa zapetljati i oštetiti

Izvor