You are currently viewing 7 najvećih greški kod češljanja

7 najvećih greški kod češljanja

Ponekad banalne stvari mogu utjecati na zdravlje i izgled kose te vlasišta, upozoravaju frizeri te navode koje to navike ljudi često imaju, a nisu dio ispravne njege. Otkrijte koje su to i stanite im na kraj.

Zdrava, sjajna kosa san je mnogih žena. Ipak za većinu njih takva kosa gotovo je nemoguća misija, a jedan od uzroka tome vjerojatno je i pogrešno češljanje, tvrde frizeri.

Iako mislite da to i nije neka velika mudrost – način na koji češljate utječe na to koliko kosa izgledat njegovano i zdravo.

Korištenje pogrešne vrste četke vaše će pramenove učiniti slabima i sklonima lomljenju, dok ih pravilno češljanje može učiniti sjajnom, bez ‘frizza’, pa čak i pospješiti njezin rast.

1. Pogrešno raščešljavanje

Pomicanjem četke odozgo prema dolje od korijena možete izvući kosu iz folikula i dovesti do njegovog oštećenja i lomljenja. Najbolji način za raspetljavanje čvorova je započeti nekoliko centimetara od krajeva i pažljivo se probiti do korijena. Najučinkovitija tehnika je podijeliti kosu na dijelove i ukloniti zapetljaje u svakom dijelu posebno.

2. Samo četkate krajeve 

Iako je bolje započeti s raspetljavanjem kose na krajevima, to ne znači da biste trebali izbjegavati vrh glave. Vaše vlasište proizvodi ulja bogata hranjivim sastojcima koja su neophodna za ljepotu i zdravlje vaših brava. Raspodjela ovih ulja do vrhova učinit će vašu kosu glatkom i sjajnom, a može čak imati i efekt protiv kovrčanja. Četkanje kose također daje nježnu masažu vlasištu, što zauzvrat povećava protok krvi i potiče zdrav rast kose. Stoga, nakon što ste kosu raščešljali od sredine prema dnu, krenite od vrha glave.

Češljanje kose

3. Koristite pogrešnu četku

Korištenjem odgovarajuće četke možete spasiti kosu od lomljenja i spriječiti dane loše frizure. Ako imate valovitu i kovrčavu kosu, odlučite se za četku za veslanje, jer će lako rastaviti čvorove. Ako je vaša kosa u redu i nedostaje joj volumena, četkica s vlaknima od nerasta nježno će kliziti kroz vaše niti, a da je ne ošteti ili povuče korijenje.

4. Prečesto četkate

Žustro četkanje kose previše puta dnevno može je oslabiti i prouzročiti lomljenje. Pokušajte se umjesto toga usredotočiti na kvalitetu četkanja. I bez obzira na to koliko je dobra tehnika četkanja kose, redovito čistite četku za kosu. Korištenje prljave četke znači da širite stari proizvod i mrtve stanice kože kroz kosu.

5. Koristite istu četku bez obzira je li kosa mokra ili suha 

Mokra kosa je sklona lomljenju, a ako je koristite pogrešnom vrstom četke za kosu, možete je lako oštetiti. Najbolji alat za četkanje mokre kose je češalj sa širokim zupcima. Sigurno će razdvojiti kosu i rasporediti sredstva za njegu. 

Češljanje kose

6. Raščešljavate suhe kovrče

Stručnjaci preporučuju da izbjegavate četkanje kovrčave kose kada je suha i prethodno koristite sprej za uklanjanje zapetljanih dijelova. Također možete primijeniti sredstvo za uklanjanje zaostalih sredstava i lagano razdvojiti kovrče bez nanošenja prevelike sile. Prečesto češljanje kose može dovesti do veće štete i lomljenja.

7. Ne četkate kosu prije nego što je operete

Češljanjem kose prije tuširanja možete spriječiti da se zapetlja. Lagano umasirajte šampon na vlasište, umjesto da ga ribate, a vlažnu kosu mažite ručnikom, umjesto da je trljate. To može dovesti do zapetljavanja vaše kose i morat ćete je ponovno počešljati. Jeste li počinili neku od ovih pogrešaka? Što biste još mogli dodati na ovaj popis?